Kontrollbehov

Jag sitter här och funderar lite på det här med människors kontrollbehov. En del måste ha total kontroll över omgivningen, för att inte tala om sina partners. "Vem pratar du med?" "Vem har du träffat idag?" osv. Varenda steg ska kontrolleras.

Vad beror detta behov av tro? Är människor så osäkra på omgivningen att dom tror att alla bedrar? Eller är det helt enkelt så att dom utgår från hur dom själva handlar med sin egen moral som utgångspunkt. Kanske är det helt enkelt bara osäkerhet som styr.

Oavsett anledningarna, är man så osäker på sin partner att man måste kontrollera hans/hennes liv borde man nog hitta sig en partner man kan lita på istället. Det måste ta på krafterna att ha kontrollen över två individers liv.

Jag måste säga att jag är ganska så lyckligt lottad, min kära sambo och jag har inga behov av att kontrollera varandras göranden var eviga dag, vi litar helt enkelt på varandra så misstro och svartsjuka är motade redan vid dörren. Det närmaste kontrollbehov vi kommer är nyfikna barn som tror att dom måste veta allt vi tar oss för.

Love you elaka tanten, don't ever stop being you.

18 kommentarer och åsikter:

ZuZiBuZ (Susanne) sa...

Retas väl med dig med som med Cat att det är väl enda motionsformen som ni utövar... ;)

Hihi jag har fullt sjå att hålla reda på mig själv jag... :)

Sindarin sa...

Zuz: Finns det andra motionsformer menar du? =P

Cat sa...

Jag var lite av ett kontrollfreak förr, när jag var yngre. Berodde på att jag hade så dåligt självförtroende o inte litade på någon. Har fortfarande svårt att lita fullt ut på människor o självförtroendet är fortfarande kasst, men någe kontrollbehov har jag definitivt inte längre. =D

Sv: Yeah! Nu är kisseCatten back forever!! Hoppas jag iaf.. Haha! =P

ZuZiBuZ (Susanne) sa...

Jajamän! Tänk vad du har gått miste om genom åren... ;)

Sindarin sa...

Cat: Hellyeah... ControlCat is back =)

Zuz: Nja jag föredrar nog den motionsformen över alla andra ;-)

ZuZiBuZ (Susanne) sa...

Ska jag läsa mellan raderna så är det överst som gillast bäst... ;D

Cat sa...

Hahaha! Ja! Eller Out-Of-Control-Cat is back!!! =P

Hur mår du då vännen? =)

Sindarin sa...

Zuz: Under... över... it doesnät really matter to me ;-)

Cat: Det är bara bra med mig som alltid =)

Josefine sa...

Jag tror också att de flesta med kontrollbehov i grunden är mest osäkra på sig själva.

ZuZiBuZ (Susanne) sa...

Men då stämmer jue ordet mellan i alla fall då... :D

Cat sa...

Morrn morrn! =D WOnderbara lördag. Härligt att höra.. Mejla över lite av din glädje o allt till mig! Behöver en extra kick..=P

Kraaam!

Cat sa...

Morrn morrn! =D WOnderbara lördag. Härligt att höra.. Mejla över lite av din glädje o allt till mig! Behöver en extra kick..=P

Kraaam!

ZuZiBuZ (Susanne) sa...

God natt huvudstaden!! :D

Cat sa...

Haha!!! Ja, hade inte väntat mig nåt annat där heller! ;D
Heeeej förresten! =)

Cat sa...

Morrn morrn vännen! =)
Hur mår han? Miss u!

Anneli sa...

Det är härligt är man kan lita på varandra :).
Fast när det kommer till våra barn är jag en total kontrollfreak, i alla fall än så länge. Ska försöka släppa på det tills de är tonåringar :).

Cc79 sa...

I'll try to keep this short... Nu ska lilla Cc analysera och reflektera över detta... knepiga (?) "fenomen".

Jag har varit precis sån. Ställt frågor, velat ha kontroll, kollat upp saker. "Den som söker skall också finna" var mitt motto. Varje gång jag ifrågasatte, letade eller grävde - så besannades mina farhågor. Varje. Gång. Hade. Jag. Rätt.

Men: jag befann mig alltid vid dessa tillfällen i dåliga relationer. Människor som inte behandlade mig som jag förtjänade att bli behandlad. Lögner, svek och brist på respekt. Magont, känslor, förvirrade tankar och illamående.

Men; efter varje svek har jag ju lärt mig något. Lita på magkänslan, stanna inte kvar om det där mörka sänker sig över en. Det är precis så, ett mörker som ödelägger hela situationen och därmed relationen. Det tär och sliter i en, och man kan inte laga det som blivit förstört. Självförtroendet har fått sig en rejäl törn... Time to heal.

Man vet när man funnit en person man kan lita på - för då KÄNNER man inte allt det där. Behovet att kontrollera eller snoka finns inte. Den känslan, den bekräftelsen är otroligt befriande!

Jag har fått uppleva den, och det har lärt mig att det i grund och botten handlar om dels dålig självkänsla, men kan också bero på att det helt enkelt inte är meningen att man ska vara med varandra. Det kan göra ont att släppa taget - men i slutändan mår man bättre.

Det är hemskt att gå runt och bära på den där molande känslan av misstänksamhet. Man är aldrig avslappnad, stressen påverkar så mycket mer än man förstår.

Kontentan av min uppsats: Dålig självkänsla och dåliga erfarenheter är inte en bra grund för ett förhållande - oavsett färg och form.

Älska dig själv - HÖGST - och du kommer vara trygg i alla dina relationer.

Suck, nu har jag pladdrat IGEN!

F'låt. KRAM!

Sindarin sa...

Cat: Jag lever =) Jag har ju legat sjuk som du vet så jag har inte varit speciellt aktiv på sistone.

Anneli: Tillit is the shit =)

Cc: Du pladdrar aldrig för mycket, det var riktigt intressant att få "krypa in" i huvudet på någon med kontrollbehov, tack för insikten och kram på dig vetja

Kommentatorer

Widget by Blogger Widgets
Världen betraktad ur mina ögon... Ja mycket mer än så behöver man nog inte säga =) Alla stavfel som för övrigt inte blir rättade under resans gång är en del i erbjudandet - take it or leave it.

Aktörer i min värld

Evilcapricorn (även kallad finskan, Eviltant, Evilsambo eller rätt och slätt Evil) är min finska sambo som styr mitt liv med sina järnnypor ;-)

Devlan (även kallad Älskade N, Dotra Mi m fl) är min äldsta dotter som numera passerat 20-års strecket och gjort mig till världens stoltaste Morfar.

Xvin (även kallad Sonen eftersom jag bara har en av den sorten) är min nyblivne tonåring, det långa håret gör att han ibland blir misstagen för dotter.

Jojo (även kallad Pip, eller den yngsta) är min yngsta dotter med ett galet hästintresse som är större än intresset för pappan till och från =)

Skrik och Panik (kan även kallas Knoll och Tott, den mindre av dom är även Mini-Pip) är Evils döttrar och på heltid ockupanter av ett av rummen i den Sindarinska bostaden.

Vincent (världens finaste lilla unge) är Devlans lilla son och tillika mitt barnbarn.

Katten (heter Morris men kallas allt från Katten till Kissanperkele) är den Norska skogskatten som kom in i livet när Evil gjorde sitt intåg.

Mochino (även kallad Musse eller slangen helt enkelt) är äldsta dotterns majsorm som flyttat hem igen, ja inte dottern då utan ormen, bara för att reta upp och kittla kattens nyfikenhet.

Jack Daniels (även kallad Stumpen) är Sambons nytillskott i familjen. En majsorm som saknar lite av sin svans och som inte alltid riktigt har koll på sin kroppsvolym. En väldigt social rackare dock.

Sindarin (det är i alla fall arbetsnamnet på den) är min lilla Candy cane som nyligen flyttat in i hushållet. Liten och naggande god får man säga.

Alla beskrivna personer finns på riktigt och inverkar på min vardag på ett påtagligt sätt även dom som förekommer i form av pseudonymer.